Idre
Sevärdheter/utflyktsmål:T.ex. Fjällkarta W1 Grövelsjön-Lofsdalen är användbar för att orientera sig i det här området. Se kartor att köpa på min sida "Vandringstips"
Städjan/Nipfjällets naturreservat
Bilväg ända upp på kalfjället inbjuder till besök även om man inte känner för att gå långa sträckor. Reservatet ligger ca 10 km norr om Idre. Från sommarparkeringen, har man vid vackert väder fantastisk utsikt. På vintern plogas vägen upp till "vinterparkeringen" som ligger vid trädgränsen, här finns också en av flera raststugor i reservatet.
Vacker gammelskog finns på Städjans sluttningar. Fjälltopparnas höjd ligger på t.ex. 1131 m.ö.h Städjan och 1192 m.ö.h. Molnet. Vandringsleder utgår från parkeringarna. I reservatet ligger också Stora Harundsjön som faktiskt har ett namn till: den kallas Stenåssjön av ortsborna. Norr om Lillfjäten vid väg 311 går det att svänga in på en bilväg till sjön. Vid parkeringen finns raststuga och sandstrand.
"Trollvägen"
På vägen mellan vinter- och sommarparkeringen vid Nipfjället finns ett parti som kan skapa lite huvudbry. Man stannar bilen vid en skylt som står vid vägen, frikopplar och släpper sedan bromsen. Bilen kommer inte rulla åt det håll man förväntar sig. Den här synvillan ska man också testa på väg tillbaka ner igen när man vänt uppe vid sommarparkeringen. Den fungerar åt båda hållen. Intill "Trollvägen" står en liten staty av Nipgubben som håller ett vakande öga över fjället.
Burusjön
Vacker fjällsjö strax söder om Nipfjället. Södra stranden är en sandstrand. Där är det långgrunt och det går att bada där varma somrar då vattnet når badtemperatur. Rastplatser och raststugor finns vid sjön. Vid Idre Fjäll kan man hyra båtar som ligger vid bryggan i sjöns södra ände.
Idre kyrka
Träkyrka byggd 1933. Den ligger nere vid Idresjön i Idre by.
Klingforsen
En av Storåns vackra forsar. Precis intill vägen ca 7 km norr om Idre by längs vägen mot Foskros. Rastplats.
Sognstupet
Mycket vacker fors i Storån ca 15 km norr om Idre by. Storån kläms här ihop till bara några meters bredd mellan branta klippor. Kom ihåg att klipporna kan vara mycket hala om de är våta. Rastplats med parkering på höger sida om vägen när man kommer från Idre, forsen ligger nedanför/bakom och syns inte därifrån.
Karmoråsen naturreservat
Väster om Idre ligger Karmoråsen där man sparat ett område med vacker urskog. Tallskog övervägande men i bäckdalarna gran. Vissa träd är så grova att man måste vara två för att kunna omfamna.
RV 70 mot Flötningen, sväng höger mot Gäddhån och sedan vänster mot naturreservatet.
Lomviksgården
Lomviksgården var en storbondegård och gränshandelsstation och uppfördes 1867. Gården ligger vackert på en udde i Flötningsjön, nära norska gränsen. Gården som är K-märkt arrenderas nu av Dalarna Femund Forkörarförening som brukar övernatta här på sina årliga turer med häst o släde till Röros marknad. Läs mer på Lomviksgårdens egen hemsida>>
Idre Fjäll
Fjällanläggningen Idre Fjäll är värd ett besök om man har vägarna förbi Idre. Utom- och inomhusbad, minigolf, egen fäbod, bowling, tennis, ridning, ledarledda turer m.m. Hotell, stugor och lägenheter, restaurang.
Eländesgraven
En 2 km lång bäckdal väster om vägen mellan Foskros och Grundagssätern. Längst upp är dalen grund men längre ned är den 20-30 meter djup med branta sidor. Inslaget av torrträd och stubbar är markant och den giftigt gula varglaven lyser här och var från de torra trädstammarna.
Kanske Sveriges största kända lokal för varglav.
Norr om Idre, Foskros och Eländesgraven ligger ett sevärt område. 680-750 meter över havet i en 1-2 km bred och 3 km lång zon längs vattendraget Grundöjan, mellan Grundagssätern och Grundagen.
Laven växer i princip bara på gammal torr solbelyst ved. Varglaven är giftig och användes förr till att förgifta åtlar som lades ut åt varg och räv. Laven är fridlyst och har sitt starkaste fäste här i norra Dalarna och Härjedalen. Den fanns förr också så långt söderut som småländska höglandet där den t.ex. växte på lador och klockstaplar.
I just det här området vid Grundöjan hittar du laven väldigt ofta på ganska grova tallars torra grenar och på höga stubbar.
Stanna bilen strax före Grundagssätern och följ Grundöjan norr ut och gör små avstickare in i skogen. Det är mestadels lätt kuperad tallhed. Du hittar varglav redan helt nära vägen.
Utförligare information om området hittar du här: "Sveriges största kända lokal för varglav, Letharia vulpina. Bengt Oldhammer". (pdf)
Eftersom varglaven med sin gröngula färg syns bra och dessutom växer relativt högt upp på träden, så fungerar det här området utmärkt för skid- eller snöskoutflykt vintertid.
|
|
©2005 Jonas Gardsiö. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: 21 jul 2012.