Plocka bär
Det finns fantastiskt fina bärmarker i dessa trakter.
Blåbär
Blommar i juni och bären blir mogna i augusti.
Blåbär växer växer ända upp på kalfjället i skyddade lägen. Recept på blåbärssylt hittar du via denna länk.
(Blåbär kan förväxlas med Odon om man inte ser upp. Odonen är nästan lika blå på utsidan men de är helt färglösa inuti och odonrisets grenar är inte gröna som blåbärets. Lite Odon i blåbärssylten gör ingen skada).
HjortronHjortron, myrarnas guld. Blommar i juni med vita blommor. Bären är först hårda och röda och blir sedan gulröda och mjuka.
Hjortronen börjar mogna i slutet av juli om inte vädret ställt till det för plantorna. Blommorna tål inte frost. Regn och hagel kan också skada. Karten kan skadas av kyla. Om försommaren är kall kan pollineringen utebli. Riktigt torra somrar är inte heller bra.
Om allt går bra kan man plocka bären i slutet av juli - augusti. Röda hårda bär ska inte plockas. Du kan förstöra hela plantan och dessutom är det tjuvstart att plocka omogna bär som någon annan kanske väntar ska mogna! Gula mogna bär lossnar lätt från plantan när man plockar.
Bären växer på myrmark ända upp på kalfjället och om du följer bäckar som rinner till och från myren kan man vissa år hitta mycket bär inne i skogen. (Plantorna i skogen har inte varit lika utsatta för frost och/eller torka).
Hjortron plockas i hink. Plastkassar mosar sönder bären i onödan och läcker oftast. Passa på att äta färska bär när du plockar, det är gott!
Recept Hjortronsylt:
1 kg bär (Ca 2 liter) 6-8 dl socker Varva socker och bär. (Låt gärna stå och safta sig ett par timmar). Koka upp försiktigt och sjud sedan ca 10 min. Skumma. Häll upp på väl regjorda burkar.
Hjortronsylt är gott till våfflor och pannkakor. Det är också gott som "marmelad" på rostad smörgås tillsammans med en lagrad ost.
Varm hjortronsylt är gott till vaniljglass. Foto: Leif Seger ©
Var ska jag leta efter hjortron? Det finns fina hjortronmyrar runt Fulufjället och området norr ut upp mot Idre väster om Österdalälven. Väster om Idre mot Drevdagen och sedan norr ut längs Norgegränsen. Idreflöten som ligger norr om Fjätervålen är ett annat förslag. Fjällkarta W2 för Fulufjällsområdet och W1 för Idre förslagsvis. AdLibris har bra pris på kartorna. Sök: "fjällkarta W2" resp. W1 i sökrutan.
TranbärTranbär växer ute på vitmossan på myrarna. Den tunna stjälken liksom kryper längs marken. Bladen är små och vintergröna.
Håller man inte ögonen öppna så missar man tranbärets närvaro.
Bären kan bli ca 1 cm stora och de mognar sent på hösten i september.
(Jag plockade tranbär för första gången i november 2003, i samband med älgjakt). Man kan plocka bären på våren efter snösmältningen också.
Tranbärssylt:
1,5 liter bär (Om du orkar plocka så mycket) 2 dl vatten 5-6 dl socker
Koka bär och vatten försiktigt i ca 15 min. Skumma av om det behövs. Blanda i sockret. Häll upp på burk.
Tranbär innehåller mycket bensoesyra så sylten håller sig bra.
|
|
©2005 Jonas Gardsiö. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: 10 maj 2015.